GreekBos/Hrv/SrpБългарскиМакедонскиShqipEnglish

Polițiști sârbi care lucrează part-time, suspectați de violență și corupție

Dragana Peco Novi Sad, Banja Luka și Louvain

Polițiști care lucrează ca agenți de pază sunt acuzați că bat clienții și  că fac parte din rețele care cer taxă de protecție.

Strada Laze Teleckog Street în orașul Novi Sad din nordul Serbiei

Fotografie: Predrag Uzelac

Pe 26 martie anul acesta, Bosko Sekerovic, marinar cu o vechime de 23 ani, și-a luat câțiva prieteni din Belgrad si a plecat spre nord, la Novi Sad, ca să petreacă o seară cu prietenii.

Sekerovici și prietenii lui au pornit către Laze Teleckog, aflată în inima zonei de cluburi si baruri pline de tineri care beau si dansează. Muzica sârbească tradițională și muzica pop străină  răsună în pragul fiecărei uși.

Pe când Sekerovic vorbea cu un prieten în fața unui bar, pe la 2 noaptea, un tip solid l-a lovit cu umărul, punându-l la pământ. În acel moment au apărut bodigarzi din mai multe baruri  și au început să-l loveascăpe Sekerovici și pe prietenii lui.

“Cincisprezece ne băteau pe noi trei. Mi-am pierdut cunoștința de câteva ori”, a declarat Seferovic care, în urma bătăii,  s-a ales cu nasul rupt, un dinte spart și un ochi vânăt.

Prietenul și colegul lui, Jovan Jovicic, a fost și el rănit. Picioarele lui erau atât de pline de vânătăi  încât după aceea nu a mai putut merge timp de câteva zile.

“A fost pur și simplu măcel. Un tip te ține și alți cinci te bat”, își amintește Jovicic, câteva luni mai târziu, având toată scena încă vie în minte. “Unul dintre atacatori s-a dus într-un bar și a revenit cu un baston telescopic, ca acelea pe care le folosește poliția.

Sekerovic și prietenii lui au scăpat după ce o tânără care lucra la un bar le-a dat cheia de la toaletă. S-au închis în toaletă și au așteptat să vină poliția.

Polițiști nu fost însă și salvatorii lor. Cel puțin unul dintre polițiști lucra ca bodigard și se număra printre atacatori, potrivit acuzațiilor formulate de poliție pe baza înregistrărilor video.

Experiernța terifiantă a tinerilor aduce în atenție o problemă des întâlnită în Serbia și alte țări balcanice.  Tinerii polițiști  care lucrează – în afara orelor de serviciu – ca bodigarzi în cluburi de noapte și baruri - uneori comit acte de violență și fac parte din rețele care percep taxe de protecție , fără a fi pedepsiți.

Problemele poliției din Novi Sad

În Serbia, potrivit Legii Poliției din 2015, polițiștii nu au voie să se implice în activități incompatibile cu îndatoririle lor oficiale. Dar legea nu spcifică dacă acest lucru include si activitatea în cadrul firmelor de pază private.

Cererea de bodiguarzi din partea proprietarilor de baruri  este mare din anii ‘90, când  criminalitatea a crescut într-o Iugoslavie prăbușită în haos și război. Polițiștii au fost gata să suplinească această mână de lucru odată ce statul împovărat de război, sancțiunile occidentale și proasta organizare economică - era incapabil să-i plătească bine.

“Din păcate oricine poate cumpăra un polițisti cu 20-30 de euro, primi o armă și o insignă”

- Nenad Ljubisic, polițist din Novi Sad.

In prezent, în comparație cu statele membre ale Uniunii Europene, Serbia rămâne un stat sărac, în care o a doua slujbă reprezintă un adaus consistent la cele 4-500 de euro pe care un polițist le câstigă lunar.

Un al doilea loc de muncă reprezintă o problemă acută în special în Novi Sad, cel de-al doilea oraș ca mărime, unde noile cluburi din strada pietonală Laze Teleckog atrag o muțime de golani.

Potrivit unui ofițer de poliție din oraș, cu doar doi ani în urmă, se înregistrau abia unul-două conflicte stradale serioase pe an.

 “În prezent, se înregistrează câte unul pe lună iar tinerii polițiști locali sunt implicați", spune el, subliniind că - fără îndoială, există și mai multe incidente care nu sunt reclamate la poliție.

Ca și celelalte surse din poliție utilizate în acest material, ofițerul a făcut declarații pentru Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) sub protecția anonimatului.

La ușa cluburilor din strada Laze Teleckog, polițiștii care lucrează part-time nu se deosebesc de alți membri ai serviciului de pază. Niciunii, nici alții nu poartă uniforme sau alte simboluri care i-ar putea identifica.

“Jumătate dintre paznicii din Laze Teleckog sunt polițiști - membri ai forțelor de intervenție, ai jandarmeriei și ai altor unități”, a declarat un ofițer de rang înalt de la Poliția din Novi Sad.

Înregistrarea camerei de supraveghere arată că unul dintre acești polițiști, un tip musculos de 28 de ani, a fost implicat în atacul asupra lui Bosko Sekerevoci și a prietenilor săi, potrivit polițistului care investigheaza cazul.

“Înregistrarea video arată că 15 persoane l-au bătut“, a declarat ofițerul. “Polițistul nu a participat la luptă de la început. El s-a alăturat pe măsură ce lucrurile s-au complicat".

După aceea, "în loc să reclame cazul la poziție, a păstrat tăcerea", a adăugat ofițerul. "Și apoi, am descoperit înregistrarea video".

Polițistul alături de alte patru persoane au fost acuzati de poliție de scandal și de cauzarea unor lovituri grave lui Sekerovici și prietenilor săi, potrivit procurorilor.

Pentru corectitudine, BIRN nu a dat numele polițistului, al celorlalte patru persoane sau ale altor suspecți acuzați de poliție, pentru că procurorii încă nu au susținut acuzațiile. In sistemul judiciar sârb, procurorii sunt cei care decid dacă există suficiente dovezi pentru ca acuzațiile formulate de poliție să facă obiectul unui proces în instanță.

Gvozden Grgur, avocatul polițistului și al celorlați patru acuzați, a declarat că toți sunt nevinovați. El afirmă că polițistul nu a fost văzut în  locul  unde a avut loc scandalul și nici nu lucrează ca bodyguard. Grgur a mai declarat că nu a văzut nicio înregistrare video.

Un An Nou nefericit

Problema vieții duble a polițiștilor , deși caracteristică orașului Novi Sad, există și în afara lui.

Potrivit poliției locale din Nis, oraș din sudul Serbiei, un membru al forțelor de poliție paramilitare ale jandarmeriei, care lucra pe post de bodyguard la o cafenea, a atacat și rănit trei oameni,fără niciun motiv, pe 10 ianuarie in acest an.

Ofițerul a fost suspendat din funcție, acuzat de poliție de comportament violent și în prezent riscă să fie supus unui proceduri disciplinare interne, potrivit unui comunicat al poliției.

Polițistul acuzat nu a putut fi contactat pentru comentarii. Procurorii trebuie să decidă dacă îl vor trimite în fața instanței.

In Bosnia, Goran Misic, 27 de ani, și-a petrecut Revelionul în spital după ce a fost bătut în clubul Tamaris din Banja Luka, capitala Republicii Srpska.

Antrenorul de fitness  Goran Misic, în convalescență  după o bătaie într-un club de noapte din  Banja Luka

Fotografie: publicațiile Nezavisne, Banja Luka

Potrivit anchetei poliției, Misic, antrenor defitness, stătea lăngă niște scări când a fost atacat de forțe de pază, inclusiv un membru al unei unități speciale de poliție.

"Am fost atacat de câteva ori în timpul nopții și gâtul mi-a fost rupt", își amintește Misic într-o cafenea din Banja Luka.

Ministrul de Interne din Republica Srpska a afirmat că  au participat la atac și alți trei membri ai forțelor speciale de poliție. Aceștia au fost suspendați din funcție pe durata anchetei interne, dar investigatorii nu au reușit să dovedească că lucrau la negru ca bodigarzi.

Intr-o declarație a ministrului de interne se afirmă că activitatea polițiștilor în cadrul firmelor de securitate private este "strict interzisă", dar că " prestarea unei astfel de activități este greu de dovedit pentru că proprietarii de baruri și restaurante adesea îi acoperă pe cei ce lucrează pentru ei".

Poliția l-a acuzat pe presupusul atacator de cauzarea unor răniri grave și cazul a fost trimis procurorilor. BIRN nu a putut contacta polițistul acuzat pentru comentarii în legătură cu acuzațiile ce i se aduc.

Fără poliție nu faci afaceri

Rolul numeroșilor polițiști în cadrul firmelor de securitate private indică și apratenența lor la lumea dubioasă a celor ce percept axe de protecție.

Un fost ofițer de poliție - care a studiat această problemă în Serbia- a afirmat că adesea sunt implicați comandanți ai poliției locale. Inițial ei îi contactează  pe proprietarii de baruri în cadrul înadatoririlor lor de serviciu și după aceea fac presiuni ca aceștia să-i angajeze pe ofițeri ca agenți de pază privați.

Dacă proprietarii refuză, se pot aștepta la vizite ale poliției care le va cere sa dea muzica mai încet. Inevitabil afacerea are de suferit.

"Nu poți avea un bar de noapte în Novi Sad dacă nu angajezi polițiști”, a declarat Svetlana Gajinovic, care ne-a spus că - la începutul acestui an - barul ei era ținta hărțuirii permanente din partea poliției.

 “Veneau aproape în fiecare weekend și fă ceau o razie fără mandat”, ne-a spus ea.

Svetlana Gajinovic, fostă proprietară a unui bar de noapte din Novi Sad

Fotografie: Dragana Peco

Așezată în living room, câteodată făcând pauze în mijlocul conversației pentru a-și aduna gândurile și a-și calma furia, Gajinovic spune că - în cele din urmă - a fost de acord să angajeze un ofițer de poliție care să-i asigure securitatea.

"Nu făcea altceva decât să stea într-un colț și să bea", spune ea. "Nu era genul de agent de pază care se asigură că totul este în ordine și nu sunt probleme".

Polițistul nu a venit decât de câteva ori înainte ca Gajinovic să închidă barul. N-avea nici măcar cei 30 de euro pe care trebuia să-i dea lui.

Chiar și polițiștii care nu doresc decât să câștige un ban în plus se trezesc în mijlocul unor oameni care ar trebui să le fie dușmani.

“Problema e că polițiștii și delincvenții se află de aceeași parte a baricadei pentru că 90 la sută dintre agenții de pază din baruri au un trecut criminal”, spune Nenad Ljubisic, polițist din Novi Sad, liderul unei asociații profesionale a polițiștilor care promovează standarde de calitate în poliție.

Poliția din Novi Sad a refuzat să ne dea un interviu sau o declarația scrisă ca răspuns la acuzațiile  aduse polițiștilor în acest articol.

Polițiști, bani și arme

Polițiștii care lucrează part-time câștigă cam 10-15 euro pe noapte, potrivit surselor din poliție. Într-o lună pot primi  de la o firmă de pază cam tot atât cât câștigă din salariu, aflându-se într-un evident conflict de interese.

Adesea ei sunt niște tipi duri, cu o bună pregătire fizică, care lucrează în cadrul unor forțe care trebuie să intervină în situații violente și periculoase.

Proprietarii de baruri si cluburi care îi angajează au avantaje deosebite. Ei au acces la informații despre anchetele poliției și se pot evita regulamentele poliției locale, cum ar fi cele legate de ora de închidere. Polițiștii au și dreptul de a purta armă chiar în afara orelor de serviciu.

“Din păcate oricine poate cumpăra un polițisti cu 20-30 de euro, primi o armă și o insignă” a spus Ljubisic.

În mod ironic, atâția polițiști înarmați la un loc în afara orelor de serviciu înseamnă lipsă de siguranță.

Într-o noapte din octombrie trecut, Miodrag Ristic, un polițist  din trupele de intervenție, abia trecut de 30 de ani, aflat în afara orelor de serviciu, și-a omorât din greșeală prietenul și colegul Aleksandar Simic, în fața barului Tapas din Novi Sad,  la care Simic lucra ca agent de pază.

“Doamne, te-am omorât”, a strigat Ristic, dând disperat cu pumnii în perete  după ce a tras - se arată în decarațiile pe care martorii le-au dat polițiștilor. A încercat să se sinucidă dar l-au împiedicat cei prezenți.

Anul acesta în aprilie, instanța l-a condamnat pe Ristic  la nouă ani închisoare pentru crimă, dar un tribunal superior a dispus rejudecarea cazului.

Forță bine stăpânită la Bruxelles

Legea belgiană din 1990 cu privire la securitatea asigurată de firmele private este considerată una din cele mai dure din Europa și ar putea fi un model pentru Serbia și celelalte țări balcanice daca acestea și-ar dori să facă ordine în această zonă.

"Este foarte limpede că o firmă se securitaă privată nu poate angaja un polițist activ" a declarat Lodewijk De Witte, guvernator al Brabantului Flamand, care a lucrat la elaborarea legii în cadrul Ministerului belgian de interne.

Această abordare încearcă să reducă riscurile unui conflict de interese. Potrivit legii, polițiștii nu au voie să lucreze în cadrul firmelor de securitate private timp de cinci ani, după plecarea din poliție. De Witte consider că acest lucru este deosebit de important odată ce polițiștii trebuie să asigure ordinea în toate segmentele societății, inclusiv în cadrul companiilor private de securitate.

"Din acest motiv ne-am dorit o distincție clară între aceste  două instituții", ne-a spus el.

"Dacă nu am reglementa acest lucru, fără îndoială că firmele private de securitate ar încerca să angajeze polițiști și ar putea spune... 'dacă lucrezi la noi, poți începe de luna viitoare și te vom plăti mai bine decât te plătește poliția'. "

Tina Weber, cercetătoare britanică care în 2002 a realizat un studiu despre reglementarea serviciilor private de securitate în Europa, a declarat că legea belgiană  pune un accent deosebit pe "protecția cetățenilor în fața oricărui abuz de putere al celor ce furnizează forțe de securitate private și a agenților de pază înșiși".

"De asemenea, Belgia are cele mai restrictive condiții, care îi exclud pe cei care au cazier și impun prezentarea unui certificat de ‘bună purtare’," a declarat Weber prin email. "Reguli foarte stricte vizează și pregătirea inițială și continuă a agenților și a dreptului de a purta armă".

Un zid secret al tăcerii

Deși este un fapt bine cunoscut, polițiștii se plâng că întâmpină multe obstacole în soluționarea problemei colegilor lor care lucrează ca agenți de pază.

Dacă polițiștii sunt găsiți prin cluburi, ei spun întotdeauna că sunt acolo ca să bea ceva, ca orice alt client.

Colegii lor îi ajută să ascundă cea de-a doua slujbă. Polițiștii care patrulează pe străzi nu vor divulga numele celor care lucrează ca agenți de pază în cluburi de noapte.

“In loc să ne ajute, ei îi acoperă pe făptași și ne obstrucționează activitatea”, spune un ofițer de grad mediu din poliția din Novi Sad, dând din umeri în semn de neputință.

Obiceiul de nu divulga activitatea ilegală a unui coleg este cunoscută uneori sub numele de ‘zidul secret al tăcerii’.

Nu este singurul zid ridicat în jurul problemei. BIRN a solicitat interviuri de la peste 10 proprietari de baruri de pe strada Laze Teleckog din Novi Sad, în legătură cu activitatea polițiștilor care lucreaza ca agenți de pază. Deși au fost asigurați ca identitatea nu le va fi divulgată, toți au refuzat interviul.

Și ceilalti agenți de pază tac, refuzând să spunăpoliției dacă vreun polițist lucrează la intrarea unor cluburi și dacă a comis vreun delict.

Dar fostul polițist care a cercetat problema spune că  teama victimelor este principala barieră în calea punerii sub acuzare a unor foști colegi care au bătut oameni în timp ce lucrau ca agenți de pază. În multe cazuri, victimele sunt gata să-și spună povestea, dar refuză să meargă în fața instanței.

“Inaintea confruntării cu atacatorii în sala de judecată, oricine poate contacta victimele ca săle influențeze sau să le amenințe”, spune el. “Când cineva se gândeste că va ajunge să stea față în față cu un polițist care l-a bătut, îi e frică să se prezinte la tribunal. Așa se întâmplă în 99% din cazuri”.

Salarii și profesionalism

Fostul ofițer crede că singura cale de a-i aduce pe funcționarii corupți în fata justitiei

este să faci investigații îndelungate folosind înregistrări și supraveghere video sub acoperire.

Dar el spune că secția de probleme interne a poliției s-a arătat mai interesată să-și îndeplinească indicatoarele soluționând multe plângeri minore decât să-si piardă timpul cu o singură investigație de durată.

Faptul ca poltistii își iau o a doua slujbă sporește și mai mult neîncrederea cetățenilor într-o forță menită să îi protejeze. In 2013, procentul cetățenilor sârbi care au incredere în poliție era de 31%, potrivit unui sondaj al OSCE.

Prin contrast, un sondaj din 2010 constata că 64% din cetățenii Uniunii Europene au încredere în poliție.

Unii experți sunt de părere că o salarizare mai bună a polițiștilor ar reprezenta un mod de a combate dubla angajare și corupția, în acest fel ei fiind mai puțin tentați să își ia o a doua slujbă.

“Guvernul trebuie săofere un salariu rezonabil... Salariul rezonabil este una dintre cele mai importante metode de combatere a corupției”, afirmă Odd Berner Malme, fost ofițer superior de politie din Norvegia, care a lucrat în calitate de consilier din partea OSCE în Serbia în vederea reformei poliției.

Aleksandar Fatic, expert în etica vieții publice, sugerează că problema ar putea fi simplificată dacă polițiștilor li s-ar interzice să poarte arme în timpul liber.

Fatic  și alți experți pun la îndoială și instruirea recruților din poliție, sugerând că nu este îndeajuns de riguroasă ca să întărească etica și disciplina.

Anul trecut, o fotografie înfățișa niște tineri recruți stând pe scările unui centru de instrucție cu armele îndreptate spre aparatul de fotografiat într-o postură arogantă, amintind de gangsterii locali.

Recruți din poliția sârbă într-o fotografie postată pe o rețea de socializare

De ani buni, oficialii declară că le vor interzice în mod explicit ofițerilor de poliție să lucreze în firme private de securitate, emițând reglementări bazate pe Legea Poliției din 2005.

Totuși, acum ei spun că guvernul va adopta o nouă Lege a Afacerilor Interne, care va cuprinde și o secțiune în care să se specifice locurile de muncă pe care polițiștii nu au voie să le ocupe.

“In opinia mea, așa e mai bine decât să adopți niște reglementări pentru că legea e lege, absolut strictă, fără loc de interpretări”, declara Milorad Todorovic, un înalt oficial din Ministerul sârb de Interne. El a spus că guvernul va încerca să adopte legea până la sfârșitul anului.

Experții sugerează că, la ieșirea din poliție,  ar trebui să li se interzică polițiștilor să lucreze un timp în cadrul unor firme private de securitate. În prezent, deseori polițiștii pleacă, după care înființează imediat agenții de securitate și recrutează colegi încă în uniformă să lucreze pentru ei.

“În multe alte țări, aceasta problema este rezolvată în mod categoric - de exemplu, în Belgia, unde polițiștii nu au voie să se angajeze la agenții private de securitate timp de cinci ani”, observa Dusan Davidovic, analist la Institutul de Cercetări Criminologice si Sociologice, o organizație cu sediul la Belgrad.

Deși problema este în bine cunoscută, niciun polițist sârb nu a fost penalizat pentru că ar avea o a doua slujbă la o firmă de securitate, a declarat un fost șef al departamentului intern de control al poliției, la o conferință de presă din acest an.

Zlatko Nikolic, un criminalist extrem de respectat din Belgrad, spunea că a venit timpul ca autoritățile să abordeze problema în mod serios. Salariile mici din sectorul public nu sunt o scuză pentru ca polițiștii să își ia o a doua slujbă, a spus el.

“Asta se tolereaza pentru ca acețti oamenii săraci nu sunt bine plătiți”, spune el. “Dar atunci ce să mai facă medicii? Și oare ar trebui ca miniștrii din guvern să lucreze ca barmani?”

 

 Acest articol a fost realizat în cadrul programului Bursa pentru Excelență în Jurnalism, cu sprijinul Fundației Erste și a Fundației pentru o Societate Deschisă, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network.

Topic

Topic 2014: Generations

This year’s annual topic is Generations. Think of a powerful story that you have always wanted to report, and link it to this theme while crafting your proposal. Remember, it is better to have a strong central idea that is loosely linked to the annual theme than to have a weak idea that is strongly linked to the theme.